Jednoduché recepty k rychlému obědu a podzimní recepty na večeři

Adéla Ozomová

Publikováno 21. Listopadu 2023

Obsah

S příchodem podzimu se dny krátí, venku je sychravo, chladno a cítíme se více unavení. Často trávíme více času uvnitř než venku a přemýšlíme nad tím, co dělat doma. Mnohdy jsme kvůli únavě i líní a nemáme kapacitu na to chystat složité a zdlouhavé podzimní recepty. Někdy se však vyplatí recepty na večeři plánovat dopředu a předpřipravit si je, anebo nachystat rychlou dietní večeři. Nevíte co k večeři? Článek představí 5 jednoduchých receptů na rychlou teplou večeři či dá tipy na obědy.

Typické podzimní recepty

Přes podzim jsou dny kratší, venku je pošmourno, chladno a snažíme se co nejvíce zahřát. S tím pomohou pikantní pokrmy, česnek, chilli papričky a zázvor. Podzimní recepty na rychlý oběd z ničeho obsahují sezónní zeleninu, kterou často máme doma (jako dýni, houby, kořenovou zeleninu či zelí). Dýňová polévka, pečená dýně nebo lehký recept na vydatnou zeleninovou polévku jsou poměrně typickými podzimními recepty. Pokud nevíme, co dělat doma s časem, můžeme si připravit pečeného králíka s dušeným zelím nebo špenátem.

Králík je poměrně jednoduchý recept na večeři, vyžaduje jen čekání než trouba připraví pečeného králíka. Další tipy na obědy přes podzim jsou rychlá jídla z jednoho hrnce (tzv. eintopf) nebo jednoduché recepty s těstovinami. Pokud na konci dne přemýšlíte, co k večeři, můžete si nachystat třeba zapečené francouzské brambory na mnoho způsobů. Francouzské brambory jsou s masem, bezmasé, někdo přidává cibuli a jiný ne. Receptů je tolik, že je to vhodné téma, jak začít konverzaci.

1

Gnocchi s dýní

Tento podzimní recept je téměř jídlo z jednoho hrnce, což kuchař ocení při mytí nádobí. Připravuje se ale na pánvi. Jednoduchý recept na večeři je chutný, rychlý a obsahuje nejsilnější přírodní antibiotikum spolu s kurkumou. Gnocchi s dýní jsou nejen vynikající, ale také funkční pro náš organismus v náročném období roku.

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 cibule
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 balení gnocchi (500 g)
  • 50 g ricotty
  • Sůl a pepř
  • Čerstvá citronová šťáva
  • Čerstvá petrželka

Postup:

  1. Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíme gnocchi. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Slijeme je a dáme stranou.
  2. Na střední pánev nalijeme olivový olej a nastavíme střední teplotu. Přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a dýni nakrájenou na větší kostky. Smažíme asi 5 minut.
  3. Přidáme omytá a nakrájená cherry rajčátka, hořčici, uvařené gnocchi a dobře promícháme.
  4. Směs zalijeme zeleninovým vývarem, snížíme teplotu a chvilku dusíme, dokud dýně nezměkne. V případě potřeby přidáme zeleninový vývar nebo vodu.
  5. Jakmile dýně změkne, sundáme pánev ze sporáku, osolíme, přidáme kurkumu, pepř a na vrch ricottu.
  6. Servírujeme s čerstvou petrželkou a šťávou z čerstvého citronu.

Jak připravit rychlý oběd?

Jak by měl vypadat rychlý oběd nebo alternativa rychlá teplá večeře? Určitě by se mělo jednat o výživné jídlo, které nás nezatíží, prohřeje a doplní tělu potřebnou energii. Zároveň je třeba myslet na to, že jíme i očima a přemýšlet nad tím, jak má vypadat prezentace pokrmů. Pojem rychlý oběd je celkem nic neříkající – rychlý oběd nebo rychlá teplá večeře může trvat 30 minut, někomu nedělá problém strávit v kuchyni i 2 hodiny. Záleží, jestli nás vaření a pečení baví.

Nejsnadnější jsou jednoduché zdravé recepty, které se dají na plech zapéct v troubě nebo jídla z jednoho hrnce. Takový pečený králík je sice dražší recept kvůli ceně králičího masa, ale určitě si kvůli němu nemusíme brát nebankovní půjčky. Článek ukáže jednoduchý recept, který je vyvážený a rychlý. Lehký recept na pracovní oběd se více než hodí. Připravíme si ho sice doma, ale zkonzumujeme v práci, kde po obědě trávíme ještě pár hodin. Tip na oběd, který by nás vyčerpal a uspal, není žádoucí.

2

Rychlý oběd z ničeho: Čočková polévka

Luštěniny jsou nejzdravější formou bílkovin. Pokud je správně máčíme a propereme, nejsou nadýmavé. Pravidelnou konzumací různých druhů luštěnin se také snižuje nadýmání. Čočku má doma téměř každý, proto se jedná o rychlý oběd z ničeho, kde navíc není nutné čočku dlouze namáčet. Stačí pár minut. Z pár základních ingrediencí vytvoříme lehký recept na oběd do práce nebo k rychlé teplé večeři.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • 2–3 mrkve
  • 200 g nevařené čočky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Čočku přebereme a důkladně omyjeme ve studené vodě. Následně ji namočíme na 10 minut.
  2. Mrkve očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme také na malé kostičky.
  3. Po 10 minutách slijeme čočku a přemístíme do čistého hrnce. Přidáme mrkev, cibuli, tymián, bobkový list a zalijeme jedním litrem studené vody. Na středním plameni přivedeme k varu.
  4. Jakmile se bude voda vařit, snížíme teplotu, hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 30–45 minut. Záleží na druhu čočky.
  5. Po 15 minutách přidáme do hrnce nakrájené brambory. Jakmile bude čočka i brambory měkké, vyndáme bobkový list a čerstvý tymián.
  6. Čočkovou polévku dochutíme solí a pepřem.

Co k večeři? 2 jednoduché recepty s těstovinami

Na podzimní recepty na večeři není nutné žádat o nebankovní půjčky. Suroviny na jednoduché zdravé recepty jsou dostupné a bezmasé – tudíž nejsou drahé. Až se vás budou doma strávníci ptát, co k večeři, můžete jim připravit rychlou dietní večeři – jeden z jednoduchých receptů s těstovinami.

3

Jednoduchý recept s tofu a špagetami

Rychlá teplá večeře bez masa je nejlepším řešením, pokud si pokládáme otázky co k večeři nebo co dělat doma za jednoduché zdravé recepty. Ingredience má skoro každý doma ve spíži nebo v lednici, proto se může jednat také o rychlý oběd z ničeho. Jednoduché recepty s tofu jsou dnes běžné. Sója, ze které jsou tofu a smetana, dodá tělu bílkoviny, vápník a vlákninu. Při servírování mysleme na to, jak má vypadat prezentace pokrmu, abychom potěšili i naše oči.

Ingredience:

  • ½ balení špaget
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 ml sójové smetany nebo smetany na vaření
  • 400 g uzeného tofu
  • 100 g čerstvého špenátu
  • ½ lžičky kajenského pepře nebo pálivé papriky
  • Sůl

Postup:

  1. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a přidáme špagety. Uvaříme podle návodu.
  2. V průběhu vaření špaget rozehřejeme na pánvi olej a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Asi po 5 minutách míchání přidáme nasekaný česnek a dále zahříváme dalších 5 minut.
  3. K česneku a cibuli přidáme nastrouhané nebo nadrobené tofu a opékáme na středním plameni 5 minut.
  4. Směs přelijeme sójovou smetanou nebo smetanou na vaření, promícháme a vaříme 2 minuty.
  5. Na závěr přidáme čerstvý špenát nebo můžeme použít mražený. Omáčku dochutíme solí, kajenským pepřem a podáváme se špagetami.
4

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Mezi jednoduché recepty s těstovinami jistojistě patří italské spaghetti aglio olio e peperoncino. Doslovně to znamená špagety s česnekem, olejem a papričkou (pálivou). Skutečně sem nepatří žádná smetana, sýr ani uzenina. Protože se tento recept skládá v zásadě z 5 surovin, láká nás nandat si pořádnou porci špaget, aby nás zasytil. Je to středozemní typická rychlá teplá večeře, která úplně nepatří mezi lehké recepty.

Záleží totiž na množství těstovin, které si dáme na talíř. Je to fajn téma, jak začít konverzaci ještě před přípravoukolik špaget máme uvařit. V každém případě se jedná o jídlo z jednoho hrnce, které je bezkonkurenční. Vaši strávníci budou chtít vědět, jak se píše recenze na výtečné italské jídlo.

Ingredience na 4 porce:

  • 320 g špaget
  • 2 stroužky česneku
  • 6 čajových lžiček olivového oleje
  • 1 chilli paprička
  • Čerstvá petrželka
  • Sůl

Postup:

  1. Pravý italský recept na rychlou večeři je o správném načasování. Špagety musí být čerstvé a horké, aby do sebe nasákly omáčku. Zároveň nesmíme spálit česnek a budeme potřebovat i vodu ze špaget, takže ji nevylévejte nebo si odlijte 2 naběračky do hrnečku.
  2. Nejdříve očistíme česnek a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Do větší vysoké pánve nalijeme 2 lžičky olivového oleje.
  3. Do oleje vložíme česnek, stonky petrželky a nastavíme velmi nízkou teplotu. Jde o to, aby česnek předal svou chuť oleji. Nejedná se o smažení, ale o zahřívání oleje.
  4. Do většího hrnce dáme studenou vodu a přivedeme k varu. Jakmile bude voda vřít, osolíme dvěma velkými špetkami soli a vložíme špagety, které uvaříme al dente.
  5. Po pár minutách přidáme k česneku nasekanou chilli papričku a dále zahříváme na mírné teplotě. Občas promícháme.
  6. Jakmile bude olej horký, z vařících se těstovin odebereme 1 naběračku vroucí vody a přidáme na pánev k česneku. Díky škrobu ve vodě se omáčka stane krémovou a zároveň vytáhne chuť z papričky a česneku. Promícháme, vyndáme stonky petrželky z pánve a ještě chvíli zahříváme.
  7. Špagety slijeme (schováme si ještě 1 naběračku špagetové vody) a hned je přemístíme do pánve s omáčkou. Na závěr přidáme 1 naběračku vařící vody a podle chuti dosolíme.
  8. Stáhneme teplotu, nalijeme zbývající olivový olej, přidáme nasekanou čerstvou petrželku a důkladně promícháme, aby špagety nasákly omáčku.
  9. Podáváme čerstvé.

Rychlá teplá večeře

Na podzimní chladné večery se hodí rychlá teplá večeře, která nás opravdu prohřeje. Kdo nemá čas, může si nachystat skutečně jednoduchý recept na rychlou večeři – vejce na desítky způsobů. Ale co k večeři nasladko? Sladké recepty na večeři mají nejraději děti. Co jim připravit jednoduchý zdravý recept, po kterém se budou olizovat až za ušima?

5

Lehký recept na zdravé palačinky

Zdravé palačinky svádí k napsání recenze jídla i dospělé. Palačinky jsou skvělým tipem na oběd i ve slané variantě, kdy se jedná o rychlý oběd z ničeho. Palačinkové těsto obsahuje základní suroviny, které máme ve svých spížích. Je to skutečně lehký recept na přípravu. Ingrediencím do náplní se meze nekladou. Záleží zcela na vás, jestli budete zdravé palačinky překládat jako francouzské crêpes nebo je rolovat jako tortillu.

Ingredience:

  • 200 g špaldové mouky
  • ½ litru mléka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • Kokosový olej nebo rostlinný olej
  • Špetka soli

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme v míse dohladka, aby nezůstaly žádné hrudky. Těsto necháme odpočinout půl hodiny, aby se palačinky netrhaly.
  2. Na pánev nalijeme rostlinný olej nebo kokosový olej a rozehřejeme na střední teplotu. Na rozpálenou pánev nalijeme naběračkou těsto do poloviny pánve. Rychle pánev nakloníme, aby se těsto rozlilo po celé ploše.
  3. Sledujeme, jak se palačinka smaží a podle toho, jak je máme rádi osmažené, obrátíme opatrně na druhou stranu. Jakmile bude palačinka hotová, sesuneme ji z pánve a nalijeme další naběračku těsta.
  4. Jakmile dosmažíme poslední palačinku, můžeme zdobit kokosovým jogurtem, marmeládou, čerstvým ovocem, medem, oříškovými másly, skořicí a různými semínky podle chuti.

Ať už je pro nás vaření a pečení zálibou nebo nutným zlem, mysleme na to, že jsme to, co jíme a dlouhodobě se určitě nevyplatí odbývat se v jídle. Dobře promyšlený tip na oběd může být výživným jídlem z jednoho hrnce, který je velmi rychlý.